top of page

Jesu li električne cigarete zaista sigurne za zdravlje?- Dr. Kust za Mamin kutak


Posljednjih godina elektroničke cigarete ili e-cigarete postale su popularna alternativa tradicionalnom pušenju duhana. Promovirane kao potencijalno sigurnija opcija za konzumaciju nikotina, e-cigarete su izazvale značajan interes među pušačima koji žele smanjiti ili prestati konzumirati duhan. Međutim, ostaju pitanja u vezi s medicinskom sigurnošću ovih uređaja. U ovom članku istražujemo znanstvene dokaze koji okružuju e-cigarete kako bismo rasvijetlili njihove potencijalne koristi i rizike.

 

Uvod


E-cigarete su uređaji na baterije koji zagrijavaju tekuću otopinu koja sadrži nikotin, arome i druge dodatke kako bi proizveli aerosol koji korisnici udišu. Za razliku od tradicionalnih cigareta, e-cigarete ne uključuju izgaranje, što eliminira mnoge štetne kemikalije koje nastaju izgaranjem duhana. Zagovornici tvrde da to čini e-cigarete manje štetnom alternativom pušenju, potencijalno smanjujući rizik od bolesti povezanih s duhanom. Međutim, unatoč sve većoj popularnosti e-cigarete su i dalje predmet kontroverzi u medicinskoj zajednici. Dok neka istraživanja pokazuju da bi e-cigarete mogle biti manje štetne od tradicionalnih cigareta i da bi mogle pomoći pušačima pri prestanku pušenja, druge izazivaju zabrinutost zbog njihovih dugoročnih učinaka na zdravlje i mogućih rizika, osobito među nepušačima, mladima i trudnicama.


električne cigarete e-cigarettes


Potencijalne prednosti


Prestanak pušenja: Neka istraživanja pokazuju da e-cigarete mogu biti učinkovito sredstvo za prestanak pušenja. Pregledni članak objavljen u Cochrane Database of Systematic Reviews pronašao je dokaze koji sugeriraju da su e-cigarete koje sadrže nikotin učinkovitije od nikotinske nadomjesne terapije (kao što su flasteri ili žvakaće gume) u pomaganju pušačima da prestanu pušiti.


Smanjenje štete: isporučujući nikotin bez štetnih nusproizvoda izgaranja, e-cigarete imaju potencijal smanjiti zdravstvene rizike povezane s pušenjem. Engleska agencija za javno zdravtsvo, na primjer, procjenjuje da su e-cigarete oko 95% manje štetne od tradicionalnih cigareta.


Potencijalni rizici


Ovisnost o nikotinu: E-cigarete isporučuju nikotin, tvar koja izaziva ovisnost i može imati negativne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava i razvoj mozga, osobito kod adolescenata. Pojavila se zabrinutost zbog mogućnosti da e-cigarete pojačaju ili potaknu ovisnost o nikotinu, osobito među mladima.


Zdravlje dišnog sustava: Iako e-cigarete proizvode manje štetnih kemikalija od tradicionalnih cigareta, dugoročni učinci udisanja aerosola e-cigareta još nisu u potpunosti shvaćeni. Neke su studije povezale korištenje e-cigareta s respiratornim simptomima, upalom pluća i povećanim rizikom od respiratornih infekcija.


Neregulirani proizvodi: Tržište e-cigareta koje se brzo razvija dovelo je do pojave velikog broja proizvoda s različitim standardima kvalitete i sigurnosti. Nedostatak dosljedne regulative i nadzora postavlja izazove u osiguravanju sigurnosti i čistoće tekućina i uređaja za e-cigarete.


električne cigarete e-cigarettes


Električne cigarete i rak


Veza između elektroničkih cigareta i raka tema je stalnih istraživanja i rasprava unutar znanstvene zajednice. Ostaje zabrinutost zbog potencijalnih dugoročnih zdravstvenih učinaka upotrebe e-cigareta, uključujući rizik od raka.


Prema posljednjim dostupnim informacijama, broj izravnih dokaza koji povezuju korištenje e-cigareta s rakom kod ljudi je limitiran. Međutim, nekoliko je studija identificiralo potencijalno kancerogene tvari u aerosolu e-cigareta, uključujući hlapljive organske spojeve, teške metale i druge otrovne tvari. Laboratorijske studije pokazale su da te tvari mogu izazvati oštećenje DNK, oksidativni stres i upalne reakcije.


Nadalje, neka istraživanja pokazuju da određene arome i dodaci koji se koriste u tekućinama za e-cigarete mogu predstavljati dodatne rizike. Na primjer, diacetil, aromatična kemikalija koja se koristi za dobivanje maslačnog okusa, povezuje se s teškim stanjem pluća poznatim kao bronhiolitis obliterans – tzv. popocorn pluća, kada se udiše u velikim količinama.

Dok se još uvijek pojavljuju dokazi o kancerogenom potencijalu e-cigareta, bitno je prepoznati da dugoročni učinci upotrebe e-cigareta na zdravlje možda neće biti u potpunosti shvaćeni još mnogo godina. Zaključno, iako izravna veza između e-cigareta i raka ostaje neizvjesna, i dalje postoji zabrinutost u vezi s potencijalnom karcinogenošću određenih sastojaka koji se nalaze u aerosolu e-cigareta. Potrebna su kontinuirana istraživanja i praćenje kako bi se bolje razumjeli dugoročni učinci upotrebe e-cigareta na zdravlje i kako bi se informirale politike i intervencije utemeljene na dokazima usmjerene na zaštitu javnog zdravlja.


Zaključak


Medicinska sigurnost e-cigareta ostaje složeno pitanje koje se stalno razvija. Dok e-cigarete imaju potencijal smanjiti štetu za pušače koji prijeđu s tradicionalnih cigareta, i dalje postoji zabrinutost u vezi s njihovim utjecajem na javno zdravlje, osobito među ranjivim populacijama. Potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli dugoročni učinci upotrebe e-cigareta na zdravlje i kako bi se dale informacije o politikama i intervencijama utemeljenim na dokazima usmjerenim na maksimiziranje njihovih potencijalnih koristi uz smanjenje rizika.


S obzirom na ove nesigurnosti, tijela za javno zdravstvo i regulatorne agencije zalažu se za oprez u vezi s upotrebom e-cigareta, posebno među mladima i nepušačima. Dok ne budu dostupni čvrsti dokazi, pojedinci bi trebali voditi računa o mogućim rizicima povezanim s upotrebom e-cigareta i razmotriti alternativne metode prestanka pušenja koje su opsežnije proučavane i dokazano učinkovite.


Originalni članak objavljen je na portalu Mamin kutak.

36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page