top of page
DNA Strand

Razotkrijte svoje gene

GENETSKO TESTIRANJE

U svijetu godišnje od raka oboli oko 18 milijuna ljudi. Osim toga, u svijetu postoji 350 milijuna pacijenata s rijetkim bolestima. U području koje pokriva više od 7000 rijetkih bolesti, shvaćamo da negdje moramo početi.

Završite svoju dijagnostičku odiseju već danas. U sklopu mreže genetskih ispitivanja u kojoj sudjelujemo kao partneri dijagnosticirano je više od 2500 rijetkih bolesti u 100 zemalja uz mrežu od preko 20 000 liječnika. Predani smo pomoći pacijentima da saznaju svoj genetski profil te putem toga konačno dobiju dijagnozu, saznaju svoj rizik obolijevanja ili ubrzaju mogućnosti liječenja.

Genetika opis th

ŠTO JE GENETSKO TESTIRANJE?

Genetsko testiranje je najjednostavnije rečeno medicinski laboratorijski test kojim se ispituju vaši geni.

Geni su DNA upute koje svi nasljeđujemo od roditelja. "Pogreške" u našim genima, zvane mutacije, mogu uzrokovati različite bolesti. Neke od ovih bolesti su rijetke, poput cistične fibroze ili Huntingtonove bolesti, druge su češće, poput onih koje dovode do raka. Genetski testovi mogu se koristiti za potvrdu dijagnoze, dati informacije o mogućem razvoju bolesti (riziku obolijevanja) ili pomoći u odluci o izboru terapije. Informacije dobivene genetskim testiranjem mogu imati dubok utjecaj na vaš život, tako da je prije postupka potrebno savjetovanje s liječnikom kako biste saznali više o tome koje bi opcije testiranja mogle biti korisne za vas i članove vaše obitelji.

Zašto se testirati?

Ukratko, mogli biste razmisliti o genetskom testiranju kada Vi ili članovi vaše obitelji imate simptome sa sumnjom na genetsko oboljenje, imate pozitivnu obiteljsku povijest bolesti, imate povećan rizik od razvoja bolesti ili kada biste mogli prenijeti genetsku bolest (mutaciju) svojoj djeci.

* Genetsko testiranje može dati točnu dijagnozu ili identificirati promjene gena koje nose povećani rizik od razvoja bolesti

* Može pomoći vašem liječniku da odabere najprikladniju terapijsku opciju i liječenje za Vas, što je važno primjerice kod odabira terapije maligne bolesti

* Genetsko testiranje može pomoći članovima vaše obitelji, u smislu određivanja rizika da članovi vaše obitelji razviju bolest ili budu nosioci

* Može procijeniti rizik prijenosa mutacija na vašu djecu i pomoći pri donošenju odluka o trudnoći

Science Courses

NAŠE USLUGE

Genetika usluge

Naše mogućnosti su velike i prilagođene Vama. U ponudi imamo čitav niz testova, a nakon razgovora s liječnikom dobit ćete jasnu preporuku i savjet koji genetski test učiniti. Samo testiranje je u pravilu vrlo jednostavno. Uzima se uzorak sline ili krvi koji se potom šalje u laboratorij na analizu, te nakon što pristugnu rezultati (trajanje testiranja ovisi o konkretnom testu, za većinu testova je iznosi 2-3 tjedna) slijedi ponovna konzultacija s liječnikom i daljnji terapijski plan.

Neke od mogućnosti testiranja / područja koja pokrivamo:

* Onkologija i hematologija - kompletno genetsko testiranje, panel za rak dojke, BRCA1/2, panel za rak debelog crijeva, hematološki panel, opsežni onkološki panel, testiranje djece

* Interna medicina (kardiologija, endokrinologija, nefrologija, pulmologija)

* Kongenitalne malformacije (urođene anomalije djece)

* Reproduktivno zdravlje (detekcija uzroka neplodnosti)

* Dermatologija

* ORL (uho, grlo, nos)

* Metabolički i imunološki poremećaji

* Neurologija (Parkinsonova bolest, ALS, epilepsija...)

* Oftalmologija

MEDICINSKI TIM

Genetika tim

dr.sc. Davor Kust, dr.med. - specijalist onkologije i radioterapije

Anela Zorlak, mag.gen. - magistrica genetike

Više detalja o našem timu možete naći na linku.

Genetika primjeri

VIŠE...

Zanima Vas više o ovoj temi? Kontaktirajte nas i dogovorite besplatne konzultacije!

Kompletni članak o genetskom testiranju bolesnika s rakom i kako navedeno može pomoći u boljim rezultatima liječenja pročitajte na linku (dr. Kust za Večernji list).

bottom of page