top of page

Krvna grupa i rizik od raka gušterače- Dr. Kust za Večernji list


Istraživanje biologije i uzroka raka povremeno dovede do neočekivanih rezultata koje je ponekad teško objasniti. Naime, više je istraživanja potvrdilo kako određene krvne grupe sa sobom nose viši rizik razvoja čitavog niza malignih bolesti.


Tako je istraživanje objavljeno još 2009. u Journal of the National Cancer Institute (1) pokazalo da iako je ukupni rizik ljudi od raka gušterače relativno nizak (nešto manje od 40 000 novih slučajeva dijagnosticiranih godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama, u usporedbi s primjerice gotovo 150 000 novih slučajeva raka debelog crijeva u istom razdoblju) – osobe s krvnim grupama A, B ili AB bile su pod većim rizikom da će razviti bolest od onih s tipom O.


"Osim nekoliko rijetkih obiteljskih sindroma, genetski čimbenici koji povećavaju ili smanjuju rizik pojedinca za rak gušterače uglavnom su nepoznati", rekao je glavni autor studije, Brian Wolpin s Harvard Medical School. “Studije provedene prije nekoliko desetljeća sugerirale su vezu između krvne grupe i rizika od raznih zloćudnih bolesti, uključujući rak gušterače, ali su bile ograničene činjenicom da su se osvrnule na karcinome koji su se već pojavili i uključivale relativno mali broj slučajeva. Htjeli smo vidjeti može li povezanost naći koristeći suvremene skupine pacijenata i istraživačke tehnike.”


Otkrili su da su, u usporedbi sa sudionicima s krvnom grupom O, oni s krvnom grupom A imali 32 posto veće šanse za dobivanje raka gušterače, oni s tipom AB imali su 51 posto veće šanse, a oni s krvnom grupom B imali su 72 posto veće šanse. Unutar cijele skupine, 17 posto karcinoma gušterače može se pripisati nasljeđivanju krvne grupe koja nije O. Međutim, budući da je cjeloživotni rizik od razvoja bolesti relativno nizak (procjenjuje se na 1,3 posto), a povećani rizik povezan s krvnom grupom relativno skroman, testovi probira za rizik od raka gušterače vjerojatno se neće temeljiti samo na krvnoj grupi. Prava vrijednost nalaza je ono što oni sugeriraju o unutarnjem funkcioniranju bolesti, kažu autori.



Četiri ljudske krvne grupe definirane su vrstom tzv. glikoproteina koji se nalaze na površini crvenih krvnih stanica i drugih stanica, uključujući one u gušterači. Gen poznat kao ABO pomaže u konstruiranju ovih glikoproteina naređujući postavljanje molekula šećera na proteinsku "kralježnicu" koja se naziva H antigen. Uzorak koji čine ti šećeri određuje je li krvna grupa pojedinca A, B, AB ili O (u tipu O, šećeri nisu vezani za antigen). Ranija istraživanja pokazala su da normalne stanice gušterače nose drugačiji obrazac ovih antigena od tumorskih stanica gušterače, što sugerira da se promjene u aktivnosti ABO gena mogu pojaviti kada stanice postanu kancerogene. Istraživači nagađaju da promjene u antigenima mogu ometati sposobnost stanica da normalno signaliziraju i prianjaju jedna uz drugu, te sposobnost imunološkog sustava da otkrije abnormalne stanice. Antigeni krvne grupe

također mogu utjecati na razinu upalnih proteina u krvi osobe. Kronična upala povezana je s rizikom od raka gušterače.


Koliko god ova otkrića bila intrigantna, ona ne dokazuju nužno izravnu vezu između antigena krvne grupe i razvoja raka gušterače, tvrde autori. Također je moguće da je ABO gen samo marker za druge gene koji su izravnije uključeni u razvoj raka. Međutim, činjenica je da je do sada objavljen čitav niz sličnih istraživanja vezanih uz druge tipove raka kao što su rak želuca (2), dojke (3), jajnika (4) i mnogi drugi, te zasigurno slijede daljnja istraživanja kako bi se detaljnije ispitao kakav je točno utjecaj krvnih grupa na razvoj malignih bolesti.


Link na originalni članak: https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/ohr-savjetnik/moze-li-krvna-grupa-otkriti-prijeti-li-vam-rak-gusterace-onkolog-otkriva-iznenadujuce-rezultate-istrazivanja/



Literatura:

1. Wolpin BM, Chan AT, Hartge P, et al. ABO blood group and the risk of pancreatic cancer. Journal of the National Cancer Institute. 2009; 101:424-431.

2. Mao Y, Yang W, Qi Q, et al. Blood groups A and AB are associated with increased gastric cancer risk: evidence from a large genetic study and systematic review. BMC Cancer 19, 164 (2019).

3. Meo SA, Suraya F, Jamil B, et al. Association of ABO and Rh blood groups with breast cancer. Saudi J Biol Sci 2017;24:1609–13.

4. MA Gates, BM Wolpin, DW Cramer, et al. ABO blood group and incidence of epithelial ovarian cancer. Int. J. Cancer, 128 (2011), pp. 482-486.

239 views0 comments
bottom of page