top of page

Dr. Kust za Portal zdravlje - Rak i karcinom nisu isto

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.


Naš onkolog dr.sc. Davor Kust govorio je za portal zdravlje, prenosimo kompletan tekst. Originalni članak možete pogledati na linku.



Rak nije jedinstvena bolest i svaki slučaj te bolesti je poseban. Što više informacija o svakom bolesniku to je bolja i preciznija mogućnost njegova liječenja, kaže onkolog dr. sc. Davor Kust. Rak, također, nije isto što i karcinom. Zato ljudi, a ponekad čak i liječnici griješe ako to dvoje podrazumijevaju kao jedno.


Prevencijom za život

O tome je dr. sc. Kust govorio u predavanju u okviru projekta „Prevencijom za život“. Riječ je o EU projektu kojemu je nositelj i organizator udruga Pink Life. Trajat će godinu i pol dana. Osim onkologa, u tom edukativnom programu sudjeluju psiholozi, nutricionisti, stručnjaci raznih profila. Kroz program se mogu ugovoriti konzultacije i preventivni pregledi. Radionice i drugi oblici širenja svijesti o prevenciji bolesti uklapaju se u ciljeve udruge. Ciljane skupine kojima udruga radom nastojati poboljšati kvalitetu života su osobe koju boluju od malignih bolesti, osobe starije životne dobi i djeca bez adekvatne roditeljske skrbi.


Više od stotinu tipova raka

Drugo u nizu predavanja ponudilo je osnovna znanja o raku. Ima ga više od stotinu tipova, a klasificira se prema organu na kojem se pojavio i prema tipu stanica od kojih je sastavljen. Karcinom je podvrsta raka. Ujedno je to i najčešća maligna bolest. Među karcinomima najčešći je adenokarcinom. On nastaje u epitelnim stanicama koje pokrivaju vanjske ili unutarnje organe, poput kože, dojke, pluća, crijeva i drugih. Postoji i više vrsta epitelnih stanica pa se po tome, objasnio je dr. sc. Kust, karcinomi mogu dodatno podijeliti na podskupine.


Adenokarcinomi i rak pločastih stanica

Neki od najčešćih karcinoma dojke ili pluća su, naprimjer, upravo adenokarcinomi. Drugi vrlo čest podtip je karcinom pločastih stanica. One se nalaze ispod vanjske površine kože, a pokrivaju i mnoge druge unutarnje organe poput želuca, crijeva, pluća, mjehura i bubrega.

Drugi tipovi raka su sarkomi. Nastaju iz stanica potpornih tkiva kao što su kosti, hrskavice, masti vezivnog tkiva i mišića. U grubo se dijele na sarkome kostiju, češći kod djece. Osteosarkom, dr. sc. Kust navodi kao najčešći maligni tumor kostiju. Iz stijenke krvne žile mogu nastati angiosarkomi. Mogu biti i gastrointestinalni no razlikuju se od raka želuca. Naime, najčešći rak želuca je adenokarcinom dok sarkom nastaje u mišićnom tkivu želuca.


Limfomi i leukemije

Dok su svi spomenuti tipovi tumora solidne tvorbe jer nastaju množenjem i promjenama stanica, postoje i hematološki tumori koji ne moraju biti takvi. Njime se bave hematolozi, a ne onkolozi, ističe dr. sc. Kust. Kao primjer naveo je limfome. Oni nastaju u limfnim čvorovima i stanicama imunološkog sustava. Te stanice su limfociti, podvrsta bijelih krvnih stanica, limfocita (T ili B stanice). Abnormalni limfociti gomilaju se u limfnim čvorovima, limfnim žilama i drugim organima pa nedostaje zdravih limfocita kojima je glavna uloga osiguranje imuniteta organizmu. Dvije su vrste te bolesti. U taj tip zloćudnih bolesti spadaju i leukemije, koje se, pak, navodi dr. sc. Kust, dijele u četiri osnovne vrste. Po brzini pogoršanja bolesti i po tipu stanica u kojima nastaje. Mijelom je maligni tumor u stanicama koštane srži.


Što više informacija bolje liječenje

No, iako je riječ o istoj vrsti stanica iz kojih rak nastaje, primjerice, adenokarcinom, na različitim organima ne ponaša se i ne liječi isto. To je razumljivo jer stanice svakog organa imaju različitu funkciju pa se tako ne može izjednačiti adenokarcinom pluća i prostate. To je razlog što su dijagnoza, liječenje i moguće prognoze bolesti, posve drugačije. Tek s oba podatka, o mjestu nastanka i o vrsti stanica u kojima nastaje, može se donijeti bolja procjena liječenja. – Često čujem kako se riječ karcinom upotrebljava kao sinonim za rak, naglašava dr. sc. Kust. Ali to nisu iste pojave. Tumor označava bilo kakvu izraslinu, pa bi englesku riječ cancer trebalo prevesti kao maligni tumor. Karcinom je podvrsta malignih tumora, a nije sinonim za rak. Rak je dakle uvriježena riječ za maligne tumore, a karcinom je jedna od podvrsta malignih tumora.


Rak bez otkrivenog ishodišta

Postoje i oblici raka kojemu je teško naći primarno ishodište, kod nekih se ne pronađe nikad. Ali se pronađu metastaze na organima poput pluća. Takve je bolesti teže liječiti. Što više informacija se u dijagnostici i obradi dobije o bolesniku i njegovoj bolesti preciznije je i liječenje. To podrazumijeva lanac dijagnostike, od anamneze, laboratorijskih nalaza, krvnih markera, preko slikovnih tehnika pa sve do genskih testova kada su oni mogući. Kod solidnih tumora obično je nužan dio i punkcija. Nekada se radi iglom, nekad endoskopski poput bronhoskopije i kolonoskopije. Nekad kirurški, ako se rak naprimjer, nađe u jetri, odstrani se njezin dio i analizira. Važno je da patolog pod mikroskopom pogleda uzorak tkiva i tako doda vrlo važnu informaciju za oblik bolesti i njezino liječenje. Zbog svih tih razlika i specifičnosti teško je očekivati da će biti pronađen jedan lijek koji liječi rak, objasnio je dr. sc. Kust.


CT, MR i PET/CT

Od slikovnih pretraga najjednostavniji je i najpristupačniji te brz ultrazvuk, ali u mnogim slučajevima nije dovoljno precizan da pokaže tumorsku bolest. Rendgen sve više gubi značaj, pred sve češćim i puno slikovitijim nalazom CT-a. CT se danas u onkologiji najčešće koristi. Osobito sada kad postoje uređaji s daleko manje zračenja nego nekada. Magnetska rezonancija je također vrlo raširena tehnologija u dijagnostici tumora, ali se do nje obično teže dolazi. Toj tehnologiji prednost je što nema zračenja pacijenata ni osoblja. Tu su i nuklearno-medicinske tehnike pri kojima se koriste radioaktivne supstance za prikaz tumora. Česte su među njima scintigrafije npr. kosti. U dijagnosticiranju tumora, a još češće metastaza tumora. Sofisticirana nuklearno-medicinska tehnika za otkrivanje tumora je pozitronska emisijska tomografija ujedinjena s CT-om, poznata kao PET/CT. Također koristi radioaktivne tvari za otkrivanje raka. Objedinjene te dvije pretrage povećavaju njezinu preciznost.



184 views0 comments
bottom of page