top of page

Dr. Kust za portal Slowliving.hr povodom Svjetskog dana raka

Povodom nedavno obilježenog Svjetskog dana raka zapitali smo se što svatko od nas može napraviti kada je u pitanju prevencija bolesti


Nedavno, točnije 4. veljače obilježio se Svjetski dan borbe protiv raka (engl. World Cancer Day).


Inicijativa je pokrenuta od strane Unije za međunarodnu kontrolu raka još 2000. godine, s ciljem podizanja svijesti, poboljšanja razine informiranosti i poticanja osobnih, kolektivnih i vladinih aktivnosti iz područja kontrole raka diljem svijeta.


Kampanja se u razdoblju 2022.-2024. obilježava pod sloganom „Close the care gap“ (hrv. „Zatvorimo jaz u skrbi“) kojim se nastoji ukazati na nejednakost pristupu skrbi uzrokovanu mjestom stanovanja, etničkom pripadnošću, socioekonomskim statusom, dobi i ostalim obilježjima. Nejednakost u pristupu skrbi prisutna je gotovo svugdje, kako u zemljama s visokim, tako i u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.


Rak je i u Republici Hrvatskoj značajan javnozdravstveni problem, a dijagnozu neke od zloćudnih bolesti svake godine dobije preko 25 000 osoba. U Hrvatskoj se ljudi danas najčešće bore protiv raka debelog crijeva, raka pluća, raka dojke i raka prostate.

Redoviti sistematski pregledi su temelj prevencije, a u nastavku smo izdvojili i najčešće simptome koji zahtijevaju brzu reakciju.Rak debelog crijeva

– krv u stolici – grčevi ili stalni osjećaj nadutosti – osjećaj nedovoljnog pražnjenja – neobjašnjena anemija


Rak pluća

– dugotrajan kašalj – teško disanje – promuklost – bol u prsima


– iscjedak iz bradavice – uvlačenje bradavica – pojava „narančine kože“ na dojci – otekline – zadebljana koža


– teškoće s mokrenjem – erektilna disfunkcija


Činjenica je kako svatko od nas može učiniti neke korake kada je prevencija u pitanju, a o to nam je potvrdio i dr. sc. dr. med. Davor Kust, ravnatelj Poliklinike Anova te osnivač onkološke mreže onkologija.net. Njegovu izjavu možete pročitati u nastavku.


“Nažalost, živimo u vremenu kada smo sa svih strana izloženi štetnim čimbenicima koji pogoduju nastanku raznih bolesti, pa tako i raka. Onečišćen zrak i tlo, modificirana i zagađena hrana, sjedilački stil života koji je zbog posla često teško eliminirati iz svakodnevice… Upravo u takvom ozračju dodatno raste važnost prevencije, da iz svog života uklonimo barem one štetne faktore na koje možemo utjecati. Inače se prema nekim promišljanjima 30% ili i više slučajeva malignih bolesti može spriječiti relativno jednostavnim postupcima i promjenama u vlastitom životu kao što su nepušenje, umjerena konzumacija alkohola, redovita fizička aktivnost i održavanje adekvatne tjelesne mase. Protiv određenih infektivnih uzročnika koji dokazano mogu uzrokovati rak kao što su primjerice HPV i virus hepatitisa B postoji i učinkovito cjepivo. Zato smatram da svatko od nas mora preuzeti odgovornost za vlastito zdravlje, jer sami možemo mnogo učiniti.”


Sve ovo može nas podsjetiti na to koliko je važno da brinemo o sebi i svom zdravlju kroz osluškivanje tijela i poruka koje nam svakodnevno šalje.

123 views0 comments

टिप्पणियां


bottom of page