top of page

Specijalne usluge

Umjetna oplodnja (IVF)

Što je in vitro fertilizacija (IVF)?

Vantjelesna ("umjetna") oplodnja je oblik tehnike potpomognute oplodnje koja pomaže parovima koji se bore s neplodnošću. Sastoji se od niza složenih koraka, a IVF tretman daje najveću stopu uspjeha u usporedbi s drugim tretmanima te vrste. Postoje čimbenici koji mogu povećati ili smanjiti mogućnost začeća s IVF-om. Cijeli se postupak obično završi tijekom mjesec dana te je potom potrebno još dva tjedna da dođe do rezultata.
 

Kako funkcioniraju IVF tretmani?
Svako iskustvo s IVF tretmanom je jedinstveno. Naš tim će učiniti sve da Vam cijeli postupak prođe što lakše i opuštenije te će detaljno biti isplaniran svaki vaš korak. Dobit ćete sve potrebne informacije i uvijek ćete biti u kontaktu s medicinskim osobljem.

Expectant Couple
Pregnancy Test

Tko je kandidat za IVF?

Procjenjuje se da je gotovo 15% svih parova pogođeno neplodnošću. Srećom, danas imamo mnogo alata koji mogu pomoći, a oni se s vremenom i razvijaju kako bi postigli što bolje rezultate. U slučaju IVF tretmana, najprikladniji kandidati su žene koje pate od nepravilnih ciklusa ovulacije, neprohodnih (začepljenih) jajovoda, sindroma policističnih jajnika (PCOS); te muškarci s niskim brojem spermija ili spermatozoida nepravilnog oblika.

Pod neplodnošću se generalno smatra nemogućnost da žena zatrudni uz redovite seksualne odnose unutar 12 mjeseci i tada se treba obratiti liječniku. Međutim, u slučaju da je partnerica starija od 35 godina preporuča se posjetiti liječnika već nakon 6 mjeseci, a odmah kod žena nakon 40. godine života.

Prema podacima, gotovo 40% svih uzroka neplodnosti je povezano sa ženama, 40% s muškarcima, a 20% je tzv. neobjašnjiva neplodnost. Primarni uzrok definira liječenje i određuje uspješnost ishoda, te stoga primjenjujemo opsežan proces testiranja i evaluacije kako bi se točno identificirali reproduktivni problemi i osmislila odgovarajuća rješenja.

Kako izgleda postupak?

IVF postupak uključuje pet glavnih faza. Prvo, povećava se broj jajašaca. Žene se podvrgavaju injekciji koja stimulira jajnike da proizvode više jajašca nego što je kod uobičajenog prirodnog ciklusa. Druga faza je praćenje vašeg napredovanja i sazrijevanje oocita (jajna stanica). Provodi se ultrazvučni pregled kako bi se provjerio razvoj jajnih stanica i koriste se lijekovi koji pomažu u njihovom sazrijevanju. Nakon što folikuli dosegnu zrelu veličinu od 17 ili 18 mm, daje se injekcija hormona HCG-a što dovodi do konačnog razvoja i sazrijevanja jajašca. Treća faza je prikupljanje jajašca iz jajnika. Ovaj se postupak provodi ultrazvučnim navođenjem, gdje liječnik uskom iglom izvlači jajašca iz jajnika kroz zid rodnice. Zahvat je bezbolan, izvodi se u blagoj anesteziji. Četvrti korak IVF tretmana je oplodnja jajašca u laboratoriju. Spermij se može ili pomiješati s jajima radi oplodnje (tzv. konvencionalna oplodnja – standardni postupak IVF-a), ili se jedna odabrana stanica spermija može ubrizgati izravno u svako zrelo jaje (tzv. intracitoplazmatska injekcija spermija). Oplođena jajašca, koja se sada nazivaju embriji, ostavljaju se da rastu i razvijaju se u mediju za kulturu obično 3 do 5 dana. Kada dosegnu 5 dana, nazivaju se embriji u fazi blastociste. Tada se općenito 1 ili 2 embrija, koji su pokazali najbolju kvalitetu i razvoj, pažljivo prenose u maternicu žene malim, sterilnim, fleksibilnim kateterom za prijenos embrija. To je najvažnija faza postupka IVF, nakon čega treba pričekati 2 tjedna prije nego što napravite test na trudnoću kako bi se vidjelo je li postupak bio uspješan.

Prosječan IVF ciklus obično traje 15-25 dana:
           Faza 1. Ciklus počinje: 1 dan;
           Faza 2. Stimulacija jajnika ili folikula: 8-12 dana;
           Faza 3. Preuzimanje jaja: 1 dan;
           Faza 4. Razvoj embrija: 3-5 dana;
           Faza 5. Prijenos embrija.

Pregnant Woman on Couch
IVF_1080X400px_03_CRO.jpg

Kolika je uspješnost?

Tim Poliklinike Anova nudi Vam provođenje IVF postupka u suradnji s našim partnerom, jednim od najvećih svjetski lanaca bolnica Acibadem, čime osiguravamo najviše medicinske standarde.

Stopa uspješnosti IVF tretmana ima mnogo čimbenika koji se izravno utječu na njega. Vodeći parametri su dob partnerice u paru i uzroci neplodnosti. Par će biti obaviješten o izgledima za začeće nakon prvog pregleda i ukupnoj prikladnosti za tretman.

Contact
bottom of page