top of page
Image by National Cancer Institute

Personalizirana imunoterapija raka

TERAPIJA DENDRITIKČKIM STANICAMA

Što je dendritička terapija?

Rak je najčešći uzrok prerane smrti, ali u posljednjih 15 godina samo su dvije Nobelove nagrade za medicinu dodijeljene za otkrića vezana za borbu protiv raka. Od toga su obje bile za imunoterapiju (2011. R. Steinman, a 2018. P. Allison i T. Honjo).

Dok su Allison i Honjo radili na izlaganju stanica raka za imunološki napad specifičnom kemoterapijom, Steinman je koncipirao svoj rada na jačanju imunološkog sustava kako bi isti mogao otkriti stanice raka prirodnim putem. Dendritičke stanice mogu detektirati i

izložiti maligne stanice takozvanim ‘stanicama ubojicama’ (NK, T-stanice ili T-limfociti) prije nego što se umnože i uzrokuju daljnje oštećenje tijela. Može se reći da ovaj pristup "uči" imunološki sustav kako pronaći i uništiti stanice raka.

Image by Hal Gatewood

Kako djeluje?

Imunoterapija se je pokazala vrlo učinkovitim, minimalno invazivnim oružjem protiv raka te je danas jedna od najviše korišđtenih metoda liječenja raka u razvijenim zemljama. Terapija dendritičkim stanicama predstavlja eksperimentalni oblik imunoterapije, te se njena upotreba širi. Pogotovo je dobra opcija za bolesnike koji su iscrpili standardne metode liječenja, ali i za sve koji žele isprobati ovaj inovativan i prirodan pristup. 

Terapija se provodi kroz 5 koraka:

1. Odvajanje vlastitih monocita (podtip bijelih krvnih stanica) iz krvi pacijenta
2. Uzgoj monocita u dendritične stanice
3. Pripremanje dendritičnih stanica kako bi usvojile specifične informacije o raku bolesnika
4. Primjena imunološke terapije
5. Pronalaženje i uklanjanje stanica raka

immucura_infographic_2-1200x438.png

Zanima vas dendritička terapija raka? Javite nam se i dogovorite konzultacije! Poliklinika Anova je suradna ustanova u mreži provođenja dendritičke terapije te više nije potrebno ići u inozemstvo.

Kompletnu brošuru o dendritičkoj terapiji možete pogledati na linku.

bottom of page