top of page

Hipotireoza i njen utjecaj na organizam - dr. Žabčić


Štitnjača je mala žlijezda u obliku leptira koja se nalazi u dnu vrata, odmah ispod Adamove jabučice. Štitnjača proizvodi dva glavna hormona: tiroksin (T-4) i trijodtironin (T-3). Ovi hormoni utječu na svaku stanicu u tijelu. Oni podržavaju brzinu kojom tijelo koristi masti i ugljikohidrate.


Hipotireoza se događa kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. Ovo stanje se također naziva smanjeni rad štitnjače. Hipotireoza možda neće uzrokovati vidljive simptome u ranoj fazi. S vremenom, hipotireoza koja se ne liječi može dovesti do drugih zdravstvenih problema, poput visokog kolesterola i srčanih problema.


Dijagnoza


Za dijagnosticiranje hipotireoze koriste se krvne pretrage. Liječenje lijekom hormona štitnjače obično je jednostavno, sigurno i učinkovito nakon što vi i vaš liječnik pronađete pravu dozu za vas.


Simptomi hipotireoze mogu se razlikovati od osobe do osobe. I često izgledaju kao simptomi drugih zdravstvenih problema. Zbog toga se dijagnoza hipotireoze ne oslanja samo na simptome. Obično se temelji na rezultatima krvnih pretraga.


Prvi test krvi koji se obično radi za dijagnosticiranje hipotireoze mjeri razinu hormona koji stimulira štitnjaču (TSH) u krvi. Ako je visoka, test se radi ponovno, zajedno s analizom krvi za hormon štitnjače T-4. Ako rezultati pokažu da je TSH visok, a T-4 nizak, tada je dijagnoza hipotireoza. U nekim slučajevima može se mjeriti i hormon štitnjače T-3.


Ako drugi test pokaže visok TSH, ali T-4 i T-3 su u standardnom rasponu, tada je dijagnoza stanje koje se naziva subklinička hipotireoza. Obično ne uzrokuje nikakve vidljive simptome.


TSH testovi također igraju važnu ulogu u upravljanju hipotireozom tijekom vremena. Oni pomažu vašem liječniku pronaći i održavati pravu dozu lijekova za vas.


Na rezultate ovih krvnih pretraga mogu utjecati neki lijekovi ili dodaci prehrani. To uključuje biotin, vitamin koji se uzima kao samostalni dodatak ili kao dio multivitamina. Prije nego što napravite krvne pretrage, obavijestite svog liječnika o svim lijekovima ili dodacima koje uzimate.


Liječenje


Liječenje hipotireoze obično uključuje uzimanje lijeka hormona štitnjače levotiroksina (Levo-T, Synthroid, drugi) svaki dan. Ovaj lijek se uzima na usta. Vraća razine hormona u zdrave granice, uklanjajući simptome hipotireoze.


Vjerojatno ćete se početi osjećati bolje tjedan ili dva nakon početka liječenja. Liječenje levotiroksinom vjerojatno će trajati doživotno. Budući da se doza koja vam je potrebna može promijeniti, vaš liječnik može provjeriti razinu TSH svake godine.


Za više o liječenju bolesti štitnjače i dogovor pregleda slijedite link.


hamburger unhealthy food

47 views0 comments

Comments


bottom of page